De stora nyheterna i Apple iOS 13

I samband med Worldwide Developer Conference (WWDC) i Kalifornien annonserade Apple äntligen det efterlängtade nya operativsystemet för iPhone, iOS 13. Det kommer få flera nya funktioner som blir minst sagt användbara. Här kommer en titt på de största nyheterna.

Ett övergripande mål med iOS 13 är att göra allting snabbare. Face ID som är en funktion för att låsa upp mobilen med hjälp av ansiktsigenkänning tar till exempel 30 % kortare tid. Att starta upp vissa appar kommer gå uppemot dubbelt så snabbt som i tidigare versioner av operativsystemet. Tillsammans med riktigt bra mobiltillbehör är sannolikheten stor att Apples kunder blir mer nöjda med sin mobilupplevelse. Även uppdateringen av appar blir smidigare, eftersom Apple har ändrat filstrukturen och det kommer leda till mindre nedladdningar.

Fyra stora mobilnyheter

När någonting saknas i ett operativsystem är det vanligt att användarna vänder sig till utvecklaren inför varje ny version och kräver att det inkluderas. Apple är inget undantag och många iPhoneägare har varit lite avundsjuka på en del funktioner som redan har introducerats på Android-enheter. I iOS 13 har de äntligen lyckats lägga till några hett efterfrågade funktioner.

  • Ett mörkt tema som är systemomfattande
  • En ny inloggningsmetod med fokus på integritet
  • En kraftigt förbättrad galleri-app
  • Stöd för extern lagring med SD-kort eller USB-minne

Apples iPhone har länge saknat ett systemomfattande mörkt tema. Många mobilanvändare föredrar en mörk bakgrund på tangentbordet, menyer, förinstallerade appar och mycket annat som ingår. I iOS 13 blir önskemålet uppfyllt. På engelska blir det känt som “Dark Mode” och det kommer ge en helt ny känsla för de som alltid velat ha ett mörkare utseende på enhetens gränssnitt. Alla apputvecklare kan sedan lägga till stöd för nyheten i sina appar. Ytterligare en fördel är att det mörka temat kommer minska skärmens energiförbrukning.

Apple och förbättringar

På senaste tiden har fler och fler börjat oroa sig över sin personliga integritet på nätet. Därför har Apple valt att skapa en ny inloggningsmetod i iOS 13 som blir känd som “sign in with Apple”. Tanken är att användaren autentiserar sig med sitt Apple ID och slipper uppge massa känslig personlig information som e-postadress, lösenord och dylikt när de ska logga in i appar eller på webbsidor. Även när apputvecklaren kräver namn och e-post finns möjligheten att Apple skapar en unik, slumpmässig e-postadress åt användaren. Den vidarebefordras sedan till den egentliga e-postadressen.

Apples omtyckta galleriapp har fått flera betydande förbättringar. Med hjälp av maskininlärning kommer appen nu att dölja dubbletter och skräp. Tanken är att den ska bli bättre på att få fram minnesvärda händelser från några veckor, månader eller år sedan. Dessutom får appen bättre möjligheter att redigera bilder och videoklipp. Även videor kan nu beskäras, roteras eller förses med olika filter.

Slutligen kommer bättre stöd för extern lagring. Med SD-kort och USB-minnen blir det möjligt att skaffa mycket större lagringsminne. Du når filerna genom att använda filhanteraren efter att du anslutit det externa minnet.

När släpps iOS 13?

Den nya versionen av iOS blir tillgänglig under hösten. Alla som har iPhone 6s eller en senare modell kommer uppdateras. Än så länge är inget slutgiltigt datum satt, men sett till tidigare stora släpp av iOS-versioner så är det troligt att iOS 13 lanseras i slutet av september.