Klara dig utan bil

Att äga en bil är förknippat med en del besvär. Internet gör det dock lättare att få tillgång till bil just när man behöver det. Flera av nackdelarna med att vara bilägare försvinner på detta sätt.

Det finns många situationer i livet då man behöver ha tillgång till en bil. Några exempel är i samband med flytt, på semestern eller när man plötsligt måste transportera något, eller ta sig till en plats dit det inte går att ta sig med kollektiva färdmedel. En bil underlättar på många sätt logistiken i vardagen, men det finns också många problem förknippade med att ha bil. Det kan vara svårt att hitta parkeringsplats, för att inte tala om garageplats. Tidigare i år såldes en plats i ett garage på Södermalm för mer än en miljon kronor, skriver Metro. Som alla vet blir bensinen också dyrare och dyrare, men en bil kostar även pengar när den bara står. Försäkringspremie och skatt måste betalas i vilket fall, och då har vi inte pratat om det årliga bytet från sommar- till vinterdäck. Tänk om man kunde slippa det här, och ändå ha tillgång till en bil just när man behöver.

Uthyrning och bilpooler

Att hyra bil på nätet har varit möjligt länge. Alla stora uthyrningskedjor, som Hertz, finns tillgängliga online. Detsamma gäller bensinbolagens uthyrning, som gör det möjligt att boka en bil i nästan vilken stad som helst. Det här är ett exempel på en verksamhet som funnits länge, men som blivit mer tillgänglig tack vare internet.

Ett lite nyare fenomen är bilpooler, en sorts ekonomiska föreningar där man betalar en medlemsavgift och sedan har tillgång till en bil som man bokar i förväg, ungefär som maskinerna i en tvättstuga. Ofta får man betala en avgift för den tid som man använder bilen, också, men det är betydligt billigare än att äga en bil. Bilpooler blir allt vanligare, framför allt i städerna, och kan vara såväl kommersiella företag som rena föreningar. På en del håll har t.o.m. kommunerna startat bilpooler.

Åk i en privat bilSkylt som anger att endast bilpool-bilar får parkera

Internet har möjliggjort vad som av ekonomerna kallas delningsekonomi. Det är inte längre lika nödvändigt att äga något som man ändå bara använder ibland. Istället kan man låna eller hyra ut det under en del av tiden. Fler och fler tjänster dyker upp, som på olika sätt underlättar för privatpersoner att låna och hyra av varandra. Det kan röra sig om verktyg (Hygglo), rum eller hela hem (Airbnb) och faktiskt också bilar.

Den som äger en bil men inte använder den så ofta kan hyra ut den, via tjänster som Gomore eller Snappcar. På Snappcar går det också att söka efter skjuts, om man kan tänka sig att samåka med någon annan. Det är dels ett smart sätt för icke-bilägare att klara sig utan bil, dels ett smart sätt för bilägare att få in extra pengar.

Flera kommuner har hoppat på tåget, och rekommenderar sina invånare att samåka. En kommun som gör detta är Laholm. Besparingarna som kan göras på samåkning, både för plånboken och klimatet, kan man läsa mer om här.