Ömtåliga telefoner i glas

Hur tåliga är egentligen mobilerna som är bästsäljare i affärerna? De allra dyraste och mest populära från både Apple och Samsung är också de mest ömtåliga – visar tester.

 

Många mobiler går lätt sönder vid fall. Tyvärr. Det har bland annat att göra med det klara glas som ersatt plasten som förut omhöljde mobiler, likt Nokia 3310.

 

Ett måste att ha skydd till sin smartphone

Nyligen gjorde försäkringbolaget Squartrade ett större tålighetstest på Samsung Galaxy S8 och S8 Plus, bland annat för att se hur bra glaset på mobilen tål ett mindre fall. Dessvärre var resultatet oroväckande och om du har en ny Samsung måste du ha ett skal eller fodral som skyddar mot fallskador. Det är nämligen så att stora delar av glaset både fram och bak spricker, och det väldigt lätt. Det är till och med så att den nyare Samsung, S8, spricker mer än sin föregångare:

 

”Det är ingen skillnad i materialval för S8 jämfört mot föregångaren S7 Edge, bägge har välvt glas på fram- och baksidan, och metallram, men S8 klarar sig betydligt sämre i Squaretrades tester än föregångaren” – Mobil.se

 

IPhone X, trots sin stora prislapp, spricker även den väldigt lätt. Dessutom är den dyr som attan att laga. Den går sönder så lätt just därför att det är glas på både fram- och baksida. Ett materialval som ger mobilen en snygg blankhet och som gör den skön samt sval att hålla i handen – men dessvärre går det ut över tåligheten. Det sägs dessutom att iPhone X är den allra ömtåligaste mobilen någonsin, trots att Apple hävdar att glaset är det tåligaste någonsin. Motsatta ståndpunkter alltså. Det är när mobilen landat på sidan som mest skada uppkommit, skärmen slutade till exempel helt att fungera och utsidan fick kosmetiska skador. Bra att veta för den som ska köpa en ny mobil.